tisdag 18 april 2006

Honey, I'm home!!


Hej alla bloggvänner! Nu är jag tebax!!


 


Startade från Kiruna vid 15:30 påskdagen. Var hemma vid 7-tiden på morgonen. Då la vi oss och sov några timmar, man sover inget vidare i en bil precis…


Kylskåpet var soprent, så det var bara att fara in till stan och handla det viktigaste. När vi kom hem drog Richy igång med middagen… Vaddå frukost??? Vaknar man halv ett är det väl knappast idé med frukost…


Medans Richy fixar köttfärssås och spaghetti packar jag upp. JISSES vad tvätt… Det var ingen tvätthög, det var ett BERG!


Nu har den krympt till hälften i alla fall…


 


Sen när jag skulle sätta på lite kaffe dog jag nästan. Jag hade glömt tömma filtret… Vi har ett flergångsfilter (visst är jag ekonomisk och framförallt miljövänlig…??)


Ni kan ju tänka er hur det såg ut efter 11 dagar… En grön geggig klump…


 


Som norrlänningar hade vi det bra, lite otur med vädret bara.


Vi kom upp på lördagskvällen. Först åkte vi upp till lägenheten, där min svärfar lovat att fixa färska frallor… Han hade inte hittat dagsfärska, så han köper såna där halvfabrikat som man bakar färdigt. Sen hade han lagt upp pålägg snyggt och prydligt på fat. Man var verkligen imponerad! Om ni träffat min svärfar förstår ni varför…!! Hi hi!!


 


Vi fick med oss nyckeln till stugan och åkte dit och installerade oss.


Det är en lite stuga, med ett pyttelitet sovrum. Ett kök med endast sjövatten, han har en pump som tar vatten från sjön, så det är inte så väldigt bra att dricka. Man får ha dricksvatten i dunkar. Toan har endast en mulltoa, och när hela släkten kommer klarar den inte alla, så vi får kissa ute…


Men det är så mysigt, och finns det hjärterum finns det stjärterum sägs det ju…!


 


Vädret verkade inte vara på vår sida, och vi vart lite bekymrade för vår Kebne-tur. Jag, Richy och hans bror skulle på en tur med skoter på Kebne. Först hade vi tänkt övernatta i Hukejaure, men så blev det inte, vi tog en endags-tur.


Vi skulle ha två skotrar, jag och Richy på svärfars gamla Everest från tidigt 80-tal (jag fick ont överallt bara jag tänkte på det) och Richys brorsa hade sin egen av nyare modell (och mer komfort) med sej. Han skulle även ha släden bakom sin.


Vi kollade vädret stup-i-ett men det verkade inte bli bra. Tisdag eller onsdag verkade dock bli bäst, så vi siktade på nån av de dagarna. Det blev tisdagen.


Måndagskvällen packade vi ner allt vi skulle ha med, maten, trangikök, ombyte, ved, spade, yxa, bensindunkar, första hjälpen…och givetvis KAMERA!!


Jag går ut till grabbarna när de lastar på släden, och ser att de satt släden bakom gamskotern (det är norrländska och betyder gammal skoter).


 


-Men ska Richy ha både mej och släden? undrar jag.


 


Vi hade diskuterat detta förut nämligen. Richy föreslog att jag skulle åka bakom Stefan, för det var bekvämare, men han ville inte


 


Citat: släpa på din kärring, det får du göra själv!


 


Men nu hade de kommit fram till att det går väl att sitta några mil på gamlingen, men 20 mil är nog inte så kul… Så det blev bakom Stefan i alla fall.


 


Ja så vart det då morgon.


7:30. Kramade barnen (som sov). På med hjälm och glasögon och upp bakom Stefan på skotern. Vinkade hejdå till svägerskan som stod på farstubron. Vi åker ut på sjön, stannar för att vänta in Richy. Väntar…. Väntar…


Åker tillbaka för att se vad han pysslar med. Släden har frusit fast i snön under natten…


 


Så åker vi igen då. Efter 5 km stannar Richy.


 


-Det floffar under huven säger han.


 


Jaha, tur att det finns en extra rem då. Det är som ett reservdäck, den finns alltid med. Extra remmen var inget vidare, men lite bättre än floff-remmen andra i alla fall…


 


Från Rakkuri mot Nikkaluokta körde vi en hel del på Kalixälven. Inte så mysigt vissa sträckor, där det var vatten. Vi fick trixa lite, köra runt här och var för hamna i plurret med skotern ville man inte.


När man närmade sig Nikka blev det högre berg och vackrare vyer. Vi stannade och tog en del kort. Från Nikka och upp mot Kebne var det en underbar känsla!! Skoterleden gick mellan passet, mot Singi. Man kände sig otroligt liten med höga berg på var sida…


Strax efter 11. Framme vid Singi. Hittar en plats, kliver av skotrarna. Richy skottar lite i snön, vi lägger dit ett liggunderlag. Vips så har vi en soffa! Hå och hej med farbror Frej…


Jag plockar fram trangiaköket, hämtar en massa snö (jag behövde inte gå så långt) och börjar smälta snön till maten! Vi hade med två öl var, så en tar vi medan vi väntar på maten.


En timme senare har Tina fixat en två-rätters middag på kalfjället: Pulversoppa a la Blå Band och en kexchoklad till efterrätt! Dryck till maten ingår, en väl skakad men kall öl…!


 


Vi åkte igen vid halv ett. Strax efter Nikkaluokta stannade vi och tände en eld, käkade lie mackor med falukorv (vi skulle grillat falukorv också, men den hade vi glömt…).


Vi tittade på segelflygen som höll till på isen på sjön. Hur roligt det nu kunde vara att flyga segelflyg en dag som denna…Solen sken och det var vindstilla. Planen som drog upp segelflygen landade ungefär samtidigt som segelflygen ju.


 


När vi åkte hem tog vi en annan väg den sista biten. Vi var lite oroliga för isen på vissa ställen. Den var osäker när vi åkte dit, men nu hade (hör och häpna) solen skinit hela dagen, så hur den var nu var ju lite läskigt att tänka på…


 


Ja vädret som skulle vara molnigt med vissa solchanser visade sig bli strålande sol utan ett moln på himlen!!


 


Dan efter åkte vi ut igen med skotrarna, denna gången med Stefan och Anette på deras, Jag och Angelica på Everesten, Richy tog det som blev kvar, en gammal skogsmaskin, Alpinen med släde och de tre kvarvarande barnen.


Nu blev det en något kortare tur, ett berg, Ednavaara som låg två mil bort. Lite korvgrillning, barnen busade i snön, men det blåste kallt, så vi blev inte så långvariga.



  Påskaftonen hade vi den årliga pimpeltävlingen. Anette satt med sitt spö en bra stund, sen blev hon kissnödig och bad Richy hålla spöet ett tag. Då nappade det, så det blev en liten diskussion vems fisken var…


Problemet försvann två timmar senare då pimpeltävlingen avslutats och det bara var den fisken som fångats, så Anette vann damklassen, och Richy fick pris i herrklassen…



Efter påsk middagen åkte vi över till en av grannarna.


Under dagen hade Richy och Stefan kört upp et spår runt stugan. Det var en brant uppförsbacke med djup snö, så det blev några fastkörningar i snön innan den gick att köra där… Den vägen tog Richy när vi körde hem sen.


Richy tog sats med skotern, upp för branten, får en rejäl slagsida åt höger. Jag far givetvis av, kanar baklänges på rygg med huvet först nerför slänten några meter och stoppas upp av några buskar. Där ligger jag och kommer inte upp. Vissa tyckte det var jätteroligt…!


 


Jag ska fixa till ett fotoalbum, så kolla in det!!


 

5 kommentarer:

Ida sa...

Oh vad det låter som att du har haft en härlig påsk. Blir nästan lite avundsjuk, är första påsken på evigheter som jag inte åkte hem. Saknar korvgrillningen och "snösoffor" mest :)

Bee sa...

Först får jag säga: VÄLKOMMEN HEM TILL SPACEN...;-)
Det var fasligt intressant för en från södern å läsa om er tripp...
Väntar med spänning på korten...
Och du har redan haft tid å titta in hos mig såg jag....det tackar jag extra för...:-)
Hörs snart...Kram../ BeeKay..( f.d. Zitech )

Christine sa...

Låter som ni haft kul.
Här gick sjön upp helt idag och ingen snö.
Lennart

Susanne sa...

Låter urmysigt ju!!! Trots att det inte blev nån fakokoru!!! Hihi..

Unknown sa...

Det såg verkligen härligt ut!
 
Fast inte så man längtar efter snö..... men vyerna är så härliga.
 
/ Annica (Suss kollega )