torsdag 30 augusti 2012

I verkligheten...

Häromdan läste jag en sak som tydligen florerat ett tag på facebook och bloggar.
Sätt de gamla i fängelse och de kriminella på äldreboenden! Då får de gamla möjlighet till bad, hobbies och utevistelse. Ingen kan stjäla från dem, de får fri kost och logi, tv och underhållning och de får pengar istället för att betala. De kriminella kan få kall mat, inga pengar, vara helt ensamma, få lyset släckt klockan 20:00 och duscha 1 gång i veckan!
Jag måste säja att som undersköterska inom äldreomsorgen blir man ganska sårad. Att många tror att det verkligen är så illa är jag helt övertygad om, och på vissa ställen kan det till och med vara så. Man har ju hört om skräckexempel i media. Det man inte skriver om i media är att de flesta ställen faktiskt INTE har det så. Det som jag blev mest förvånad över när jag googlade på det var att det faktiskt var en politiker som skrev det på sin blogg.
Där jag jobbar nu har vi ett jättefint bubbelbadkar med lyft för de som har svårt att kliva i och ur själva. Där inne har vi inrett så fint vi kan med ljus och textiler i matchande färger. Vi har flera aktiviteter varje vecka för att åtminstone nåt ska passa alla. Bingon är knökfull, däremot är läsningen inte så stor, men dom som kommer dit tycker om det. Gudstjänst för dom som vill, pubkvällar, kräftskivor, surströmmingslunch, vårfester och höstfester, turer i raggarbilar, slädtur med häst... you name it.
Och kall mat? Jag har då aldrig serverat kall mat, förutom kassler och potatissallad då. Man får faktiskt lägga sej precis när man vill, men dom flesta gamla är ganska trötta och vill lägga sej relativt tidigt, men vi har faktiskt några nattugglor som inte lägger sej förrän halv två ibland. Likaså dusch, den som vill får duscha hur ofta man vill, men är du gammal och måste ha hjälp med dusch är det inte så kul faktiskt. Tänk dej själv, nån annan ska tvåla in dej, skölja av tvålen, torka dej, klä dej...


Inga kommentarer: